India – it’s a riot!

Leijonhielmarna började sin dag med att återvända till bilmekanikern på “bil-gatan” (väldigt smidigt att samla alla bildelar och mekaniker på ett och samma ställe). Där tittade de till den nya fjädern som satts in dagen innan samt fixade en bussning som tydligen försvunnit. Det fanns såklart inga originaldelar (eller tredjepartsdelar för den delen) men med svets och två mindre bussningar fick de ihop något som förhoppningsvis håller ett tag.

Chefsmekanikern överser arbetet på Defendern

Chefsmekanikern överser arbetet på Defendern

En bussning pinnsvetsas fast, precisionsarbete!

En bussning pinnsvetsas fast, precisionsarbete!

Under tiden åkte Mats och Sandra i förväg mot Moreh för att med egna ögon se status på jordskredet. Det som hindrade oss föregående dag var ur vägen (bra början) och i ytterligare 10 km var vägen röjd. Men sen…

Ett tämligen rejält jordskred. Mat bärs över till byarna på andra sidan.

Ett tämligen rejält jordskred. Mat bärs över till byarna på andra sidan.

Vid raset rådfrågades den militär med flest medaljer och stjärnor om när vägen skulle gå att köra på igen. Tillsammans med honom och de som faktiskt manövrerade grävskoporna fick vi svaret att imorgon eftermiddag bör det kunna vara klart . Det visade sig också att detta var det största hindret och att vägen från andra hållet var körbar.

Med dessa glada nyheter vände Egardts återigen mot Imphal och hela sällskapet sammanstrålade några kilometer efter. Vi tog sikte på hotellet i Imphal igen med en omväg förbi bil-gatan förstås, team Egardt behövde en ny slang för sitt luftinsug. De höga temperaturerna hade smält den gamla slangen. Lyckligtvis hittade vår vanlige mekaniker en ersättning i form av tre ihopsatta slangar som egentligen hörde till en traktor – utmärkt!

Vi är halvvägs, nej vänta - halv vägs!

Vi är halvvägs, nej vänta – halv vägs!

Vid återkomsten till Imphal var hotellets gata avspärrad med hänvisning till den stundande 48-timmarsstrejken. Vi fick visserligen passera, men borde hålla oss borta från vägarna, hette det. Well, that’s nice, tänkte vi.

Vid lunchtid dagen efter gjorde vi ett försök till, trots att vi fått höra att vi kunde bli stannade av demonstranter. Med packad lunch åkte vi genom centrala Imphal under total tystnad. Som i en spökstad ekade gatorna tomma, till en början…

Protester i Imphal

Protester i Imphal

Efter att ha passerat ett par brinnande däckhögar som blockerade gatan började vi stöta på mer avancerade avspärrningar, fullständiga med både blockerad väg och stenbärande demonstranter.

Soldaterna hjälper till att ta bort krafs från vår väg.

Soldaterna hjälper till att ta bort krafs från vår väg.

Efter några obehagliga passager stod det klart att de inte ville oss något illa, utan bara hade svårt att skilja våra fordon från regeringsbilar. Vi fick dock inte passera och vände därför tillbaka till hotellet. Vi får försöka igen när strejken är avblåst och vägarna öppna.


Posted in Indien by with no comments yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *